gyula fotó

Látnivalók

Csigakert Gyula

A Csigakert Gyula belvárosában található, ahol meghitt, pihentető sétát tehetünk az év bármely szakában. Egy csendes, gyönyörű természeti környezetben lévő gondozott park padokkal, melyet az Élővíz csatorna választ el a Gyulai Várfürdőtől. A strandra innen két fahídon keresztül juthat be a gyulai turista.

Gyula vigadó

A megújult gyulai vigadó a Göndöcskertben találhtó, az Erkel Ferenc Művelődési Központ (kultúrház) közvetlen szomszédságában. Az első fesztivált 2014 jauár közepén rendezték, mellyel talán hagyományt is teremtenek, a magyar kultúra napjához közeledve. Nagy érdeklődés mellett zajlott a Halmos Béla Népzenei Fesztivál. A hely a jövőben lehetőséget nyújt bálok, lakodalmak, konferenciák, estek, fesztiválok megrendezésére.

Százéves cukrászda Gyula

A Százéves Cukrászda mint ahogyan a nevéből is kitűnik két emberöltővel ezelőtt is már működő cukrászműhely volt Gyulán. A belvárosi katolikus nagytemplom tőszomszédságában található épülete, mely patinás berendezési tárgyai és eredeti bútorzatai miatt is vonzza a turistákat. A cukrászdában nagy a kínálat süteményekből, fagylaltokból, de a híres gyulai kézműves cukrászda remekeit is megvásárolhatják a betérőt. Csodálatos bonbonok csábítanak mindenkit, melyek akár kedves ajándék is lehet szeretteinknek.

Szentháromság kápolna Gyula

A gyulai Szentháromság kápolna, melyet a  pestisjárványt követően fogadalomból építettek, a Kossuth téren található. A városba érkezve a nagy szökőkúttól jobbra található, mely előtt egy feszület látható, rajta az alábbi idézettel:
Királyi zászló jár elől, keresztfa titka tündököl, melyen az élet halni szállt, s megtörte holta a halált. 1741, 1815, 2006  A szöveg a Himnusz a szent keresztről mű magyar fordításából való.

Gyulai vár lovagterme

Gyulai vár lovagterem panoráma

 

Gyula város kálváriadomb

A Kálvária-dombon lévő kápolna 1760-ban épült  báró Harruckern Ferenc megbízásából. Sokak által ismeretlen ez a város határában lévő hely. Stációkat szimbilizáló szoborcsoport mellett haladva közelíthető meg az apsziskápolna* Kerékpárral vagy gépjárművel könnyen eljuthatunk ide, az alábbi panoráma kép beágyazott térképpel segít ebben. Kalandra fel, szép a hely!

Műhold térkép:


Kálváriadomb Gyula város nagyobb térképen való megjelenítése

 

"Az apsziskápolna* a középkori, különösen a francia gótikus templomépítészetben a 10–11. századtól alkalmazott szentélyelrendezési forma, amelynek során a templom apszisából, a szentély vagy a szentélykörüljáró felé nyitott félköríves vagy sokszög alaprajzú kápolnát, esetleg kápolnákat alakítottak ki. Egyetlen apsziskápolna esetén annak tengelye egybeesett a főhajó tengelyével. Az apszisból több (három, öt vagy hét), sugarasan elrendezett kápolna, ún. kápolnakoszorú is nyílhatott, ebben az esetben a középsőt a hossztengely irányában megnyújtották (sugárkápolna). Az ilyen lépcsős tömeghatású – szentélyből, szentélykörüljáróból és kápolnakoszorúból álló – szentélytípust a művészettörténeti irodalom francia szentély néven említi.

Eredetileg a korláttal elrekesztett apsziskápolna szentélyként szolgált, ahova csak a szolgálattevő egyházi személyek léphettek be, s a hívőket csak a szentélykörüljáróig engedték. A későbbi évszázadokban az egyes szentek tiszteletére rendelt, oltárral és oltárképpel ellátott imakápolna, a hívők magánáhítatának színtere lett.

*Apszis jelentése:

Az apszis eredetileg a klasszikus római építészetben a bazilika legtöbbször félkörös, fülke alakú része, amelyben a szószék állt. Tágabb értelemben a templom szentélyének végződését jelenti. Ez a végződés lehet félköríves, mint az ókeresztény bazilikában, sokszögű, sőt lehetnek oldalhajói és sugárkápolnái is, például a román és gótikus stílusú templomokban. (wikipédia)"

Gyula, városháza díszterem

A gyulai Polgármesteri Hivatal dísztermében ülésezik a mindenkori önkormányzati képviselő-testület. Számos rendezvényt tartanak ezen a helyszínen: hangversenyeket, előadásokat, koncerteket, de volt itt már divatbemutató is. Most jelen lehet a kép segítségével 3D-ben a helyszínen, megnézheti akár a gyönyörű kazettás mennyezetet is. A fotó (gömbpanoráma fotó) különlegessége, hogy a díszterem falain található egykoron itt élt neves gyulaiakról készített festményeket is megtekintheti, ha rájuk kattint a képen.

1848-49-es honvédtiszti emlékhely Gyula

A Gyulai vár falai és az egykori Almásy kastély (jelenleg hotel) között található egy szomorú történelmi esemény emlékére felállított szoborcsoport. Az 1848-as honvédtiszti emlékhelyen az aradi vértanúkra emlékeznek a helyiek, ezzel az emlékművel és ennél az emlékműnél róják le kegyeletüket a mártírok előtt.
Az 1848-49-es szabadsáharc 140-ik évordulájára készült el az emlékmű.

Almásy-kastély

almásy kastély

A gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély az ország kulturális életében is jelentős szerepet játszott.Ez az első magyarországi kastély, amelyben színjátékot tartottak már 1746-ban;himnuszunk zeneszerzőjének, Erkel Ferencnek a nagyapja kulturális udvarmesterként és házi muzsikusként élt a falai között – s maga a nagy zeneszerző is gyakran megfordult itt, az Erkel család több generációja is adott zenei estet a kastély nagyebédlőjének zongoráján; korának ünnepelt alkotója, Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban kezdett ismerkedni a festészettelSzamossy Elek keze alatt, aki aWenckheim família régi családi arcképeit, ősgalériáját másolta és javítgatta akkoriban.

Gyulai vár

Történelmi örökség XXI. századi köntösben


Elkészült, s immár nyilvános a gyulai vár és az Erkel Ferenc Emlékház honlapja. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó kiállítóterek virtuális felületei folyamatos fejlesztés, bővítés alatt állnak, a soron következő lépés a művelődési központ internetes oldalának teljes megújítása lesz. Ezen folyamat az arculati elemek egységesítésére, az alapinformációk könnyebb elérésére, közzétételére, s végső soron az intézmények népszerűsítésére irányul.
A történelmi fürdőváros legrégebbi épített öröksége, vagyis a vár honlapja már december óta elérhető, míg az Erkel Ferenc Emlékház oldala a napokban nyerte el végső formáját. Mindkét honlap a legkorszerűbb technikai- és a legstílusosabb dizájnelemeket vonultatja fel. Mint Varga Ottó, a fejlesztést végző cég egyik szakembere elmondta, munkatársaival együtt arra törekedtek, hogy mind a vár, mind pedig az emlékház honlapja a legkorszerűbb eljárásokkal operáljon, s mindezt a legmutatósabb kivitellel valósítsák meg.
Példaként hozta, mindkét oldal esetében úgynevezett reszponzív eljárással dolgoztak. A reszponzív weboldal (RWD) egy olyan megközelítéssel tervezett oldal, melynek célja, hogy optimális megjelenést biztosítson – könnyű olvashatóság, egyszerű navigáció a lehető legkevesebb átméretezéssel és görgetéssel – a legkülönfélébb eszközökön (az asztali számítógép monitorjától egészen a mobiltelefonokig). Ilyen módon készült el az Almásy-kastély honlapja és ilyen lesz a művelődési központ oldala is.
– A weboldalak megvalósításához alkalmazott keretrendszerek lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy a kreativitás még inkább hozzáadott értéket tudjon teremteni – fogalmazott Varga Ottó. Mint kifejtette: ahelyett, hogy elvesztek volna a programkódok rengetegében, sokkal inkább oda tudtak figyelni a letisztult designra, a web-ergonómiailag felhasználó-barát megjelenésre. – Félreértés ne essék, azt nem mondom, hogy a fejlesztés során nem mászkáltunk <div> tag-ek rengetegében, azonban közben jelentős figyelmet tudtunk szentelni arra, amit valójában közvetíteni akar a webhely – emelte ki.
„A fejlesztés során szem előtt tartott célkitűzések: Egyszerűség! Az intézmény arculati jegyeit leginkább kifejező letisztult megjelenés. Korszerűség! Aktuális külföldi trendek alkalmazása.  Csak a lényeg! Könnyen áttekinthető felépítés a gyors információszerzés érdekében. Vágykeltés! A látogatás során átélhető látvány és élményvilág érzékeltetése.”


A http://gyulavara.hu/ átfogó képet nyújt, hiszen az állandó kiállításról, az 1566-os ostromról, a szolgáltatásokról, a belépőjegy-árakról, a kapcsolat felvételi lehetőségekről is hasznos, érdekes információkkal szolgál. A http://erkelemlekhaz.hu/ oldal szintén az információk gazdag virtuális tárházát adja, itt a nagy zeneszerző életéről, Gyula városához fűződő kapcsolatáról olvashatunk, valamint a sakkhoz, a szülőföldhöz, a Himnusz megkomponálásához kapcsolódó anekdotákat is megtalálhatunk.
Az Almásy-kastély mellett a vár és az Erkel emlékház felől érdeklődnek előzetesen legnagyobb számban a Gyulára érkező, illetve úti célt kereső turisták; emiatt a város ezen három turisztikai attrakciója kapott önálló honlapot – tájékoztatott Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője. - Ezek a felületek a legfontosabb információkkal szolgálnak, ami egyfelől valóban kedvet teremthet a látogatáshoz, másrészt minden segítséget megad annak megtervezéséhez. Az oldalak statikusak, hiszen a közönséggel az interaktivitást közösségi felületeinken szeretnénk a már remekül működő módon folytatni.
– Valóban fura, hogy a magyar történelem és kultúrtörténet ezen fontos helyszínei eddig nem rendelkeztek működő weboldallal; a jelenlegi felépítésében egy éve működő nonprofit kft. most méltó módon pótolja ezt a komoly elmaradást – fogalmazott a kommunikációs vezető, aláhúzva, az Almásy-kastély mintájára a vár oldala is négy nyelven, magyarul, románul, németül és angolul lesz elérhető.
Jelenleg fejlesztés alatt áll a http://gyulakult.hu/, ami majdan egyfajta ernyőoldalként funkcionál – közölte Fábián Tamás. Hozzátette, innen lehet majd továbbnavigálni a kiállítóterek oldalaira, azon azonban a legnagyobb szerepet az – ugyancsak a nonprofit kft. működtetésében tevékenykedő – Erkel Ferenc Művelődési Központ kapja. Ez a weblap folyamatosan frissülni fog, a napi aktualitások, programok/események is megjelennek majd rajta.
További érdekességként azt is közölte, a vár Facebook-oldalán jelenleg is fut egy nyereményjáték, melynek lényege, hogy, aki a honlapról szóló poszthoz hozzászólásként odaírja, hogy kivel látogatna szívesen az erődítménybe és like-olja az oldalt, az nagy eséllyel páros belépőjegyet nyerhet.
A gyulai vár Fb-oldala: https://www.facebook.com/GyulaiVar/. A több mint hat évszázados erődítmény, az Almásy-kastélyhoz hasonlóan Twitter (https://twitter.com/VarGyulai) és Instagram-oldallal (https://www.instagram.com/gyulaivar/) is rendelkezik.

Gyulai vár az első olyan látnivaló mely azonnal eszébe jut bárkinek, Gyula városról. Elhelyezkezdése és környezete miatt a legtöbb nyári fesztivál, rendezvény helyszínéül is szolgál, és nem csak történelmi hely, hanem névadó is. Névadója a Gyulai Várszínháznak, a Gyulai Várfürdőnek. VIDEÓK, GÖMBPANORÁMÁK, FOTÓGALÉRIA

Ajánlat