gyula fotó

Természet

Megnéztük egy tél végi hideg reggelen a szabadkígyósi tanösvényt

Február utolsó napjaiban egy hidegbetörés áldozata lett a korai tavasz. Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű csapadék hullott ezért, hogy száraz lábbal bejárjuk ezt a szép túraútvonalat, épp kapóra jött a fagy. Mivel csak két napja érkezett, a kialakult vizes felületek, kiterjedt tócsák felszínesen fagyottak, így azokat kerülni kellett. Jó szaporodó és táplálkozó helynek ígérkezik majd a meleg beköszöntével számos állatfajnak. Igen erős metsző szélben mentünk végig a tanösvényen.
Ezen a túrán szervezetten, túravezetővel is részt lehet venni, öt fő jelentkezése esetén. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetővel lehet felvenni a kapcsolatot ez ügyben. A telefonszáma: 30/475-1777


 

Dámvadlesen Gyula környékén

2017 januárjában készültek a felvételek egy nagyon hideg időszak alatt. Sikerült találni egy jó leshelyet egy árokban, ahol Wandával vártunk, hátha épp felénk indulnak el a napozó vadak. Nem messze tőlünk egy kotorék is volt, a környékén két róka járkált, ami a fehér hóban nagyon jól látszott. ez a kutyusom álcázásában azért segített, mert hasonló méretei és színe miatt a dámoknak nem volt zavaró, hogy ő az árok szélén, kint ül. A videó elkészülte után a fotózás következett, ekkor már elég közel jöttek a bikák. Nagyon izgalmas volt mindkettőnk számára.

Gyula madárvendége a kis kárókatona

Az Élővíz csatorna mellett éldegél egy kis kárókatona, mely a nagy kárókatonához hasonlóan igen komoly búvártevékenységet végez. Bukás után métereken keresztül „szárnyal” a víztükör alatt, keresi táplálékát az apró halakat. Nagyon sikeres halász, gyakran bukkan a felszínre 5-10 cm-es zsákmányaival, melyet azonnal elfogyaszt. A kárókatona annak ellenére hogy táplálkozása és szaporodása is a vizes élőhelyekhez köti, egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely ritka az ilyen madarak között, a tollait ugyanis nem tudja impregnálni, zsírozni, hogy leperegjen róla a víz, ezért gyakorta bőrig ázik, ami miatt repülni sem tud, míg meg nem szárítkozik. A kormoránokat megfigyelhetjük táplálkozás után, ahogyan a parton a szárnyukat széttárva szárítkoznak, akár a legnagyobb hidegekben is. Gyulán 2012 februárjában egy nagyon hideg télen számos egyede jelent meg a nagy kárókatonának az Élővíz-csatorna mentén, mert a legtöbb állóvíz befagyott, így itt maradtak egy ideig a városban és környékén.

A fotókon nagy és kis kárókatonák láthatóak. 2017-es, 2012-es képek.

fotók: Pénzes Sándor

Megjelentek a hódok a Fekete-Körösön

Az eurázsiai hód a 19. század közepén kipusztult Magyarországról, valamint Európa számos más országából is, ennek legfőbb oka a faj túlzott vadászata volt. Visszatelepítését hazánkban a WWF Magyarország koordinálta. Az 1996-ban megkezdett program nem várt sikerrel zárult. Ma már a hódok országunk valamennyi nagyobb folyóján jelen vannak, egyes térségekben a keskenyebb csatornákon is. Hazai egyedszámuk óvatos becsléssel 4-5000-re tehető. Az egyedszám a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén a legmagasabb. Az ott élő hódok a Hanságba telepített és az Ausztria irányából spontán módon a Szigetközbe érkező egyedek leszármazottai.

2016 decembere a természetben Gyula környékén

December melengetett, virágzott, havazott, majd recsegett. Kaptunk hideget, meleget, gyönyörő volt a természet is a város körül. Viszlát december, viszlát 2016!

 

Kérészjárás a Fehér-körösön

A szerelem, melyre évekig várnak a kérészek, alig tart egy napig. Nászuk előtt fogyasztották utolsó vacsorájukat, egész életükben készültek erre a napra. Fényben, nyári estén párt választanak, boldogságuk percekig tart csupán. Aláhullnak, utolsó erőtlen szárnycsapásaiknak olykor egy vízből feltörő hal, egy pók kivetett hálója vet véget. Gyönyör és dráma egyszerre, egy helyen.

Kapcsolódó videó, kb. 15 évvel ezelőtti felvétel:

Ajánlat