gyula fotó

 Gyula - Erdély, Bihari hegyek, várromok, falvak, városok 


  

Kedvcsináló erdélyi rövid kirándulásokhoz, sok fotóval, videóval

Gyula város Magyarország egyik legkeletibb városa és legközelebbi települése Romániához, Erdélyhez. A határ Gyulától néhány száz méterre húzódik, átkeléskor egy ellenőrző pont van, az áthaladás nagyon felgyorsult, amióta Románia is csatlakozott az EU-hoz. Sok gyulai látogat rendszeresen a közeli hegyekbe kirándulni, de sokak nem tudják milyen gyönyörű tájak városok, falvak, látnivalók várják őket a határtól nem messze. Kedvenc helyeinket mutatjuk be ezen az oldalon, útleírásokkal, sok-sok fotóval, panorámaképpel, videóval. Éljünk a határok halványulása adta lehetőséggel, tegyük meg azt Gyulán, amit megtennénk Gyöngyösön, Sárospatakon, vagy Egerben: menjünk fel a hegyekbe! Közel vannak, nem is gondolnánk mennyire! Tiszta időben a Fehér körös gátjáról látszanak. Egynapos kalandok után is vissza vár Gyula város a megannyi szép utcájával, szálláshelyével, éttermével.

Gyula szállás
 

Útnak indulóknak hasznos tudnivalók:

  • Romániában útdíjat kell fizetni minden közút használatakor. Ha Gyula város után lépnek át Romániába, akkor közvetlenül a határ után leróhatják a díjat, melyért cserébe egy matricát kapnak. Olyasféle, mint nálunk az autópálya matrica. Ezt a szélvédőre kell ragasztani, a számlát eltenni. Az egy hetes matrica ára személygépkocsira 1000 Ft körüli összegbe kerül.
  • Ahhoz, hogy romániában igazolni tudjuk, az autónk kötelező felelősségbiztosítása ki van fizetve, még utazás előtt itt, Magyarországon el kell készíttetni a saját biztosító-társaságunkkal az un. zöldkártyát. Neve: nemzetközi gépjármű-biztosítási kártya. Ezt arra az időszakra állítják ki, amelyre rendezve van a díjfizetésünk.
  • Romániában sok helyen elfogadják az eurót, de érdemes még itthon lei-t vásárolni, azzal biztosan boldogulni fogunk mindenhol
  • Árak - üzletek. Szinte minden településen találunk olyan boltot, amelyben ásványvizet, üdítőket, péksüteményeket, konzerveket és szinte bármit megkapunk, amit itthon is megszoktunk. Kisjenőben pl. SPAR is van. (Gyula város után néhány kis falvat elhagyva a legközelebbi városka)

Erdély

Torockó és a Székelykő

Egymástól elválaszthatatlan páros Torockó és a falu mellett magasodó Székelykő. Aki egyszer ellátogat ide, szíve vissza fogja húzni. Páratlan látkép tárul azok elé, akik elindulnak megmászni a Székelykövet. Az egyik útvonal, mely a faluból kiinduló kék jelzésen vezet, jellegét tekintve kopár, sziklás, magashegyi érzetet kölcsönöz. Legmagasabb pontja  1128m, mely Torockó falunál 600 m-rel feljebb van. Megmászása közepes felkészültséget igényel és számolni kell azzal, hogy jelentős szakaszokkal találkozunk, ahol sziklák, kőtörmelékek között folyamatosan és meredeken emelkedve vezet a túraútvonal. Az első 4 km-en minden km több mint 100 m szintemelkedéssel jár, amit természetesen lefele is megteszünk, ezért aki nincsen hozzászokva, legyen óvatos, kímélje a térdét és pihenjen gyakran a kaptatókon!

Szeglet-havas Istenek-havasa Mező-havas

 Az alábbi fotókon, panoráma fotókon és virtuális túrán egy Biharfüredről kiinduló és három hegycsúcsot érintó gyalogtúra látható. 2014. november 15-én egy ködös, párás hajnalon utaztunk Belényes felé, majd onnan tovább a célpontunkhoz. Tavaszias napon szép kirándulást tettünk, melyben először a Mező-havas(1625m) utána a Szeglet-havas (1693) majd legvégül az Istenek-havasa (1654) csúcsát látogattuk meg. (térkép lent)

Tesztelt hasznos oldalak kirándulóknak, túrázóknak

Az alábbi ajánlatok azért vannak jelen, mert kipróbált, korrekt helyeknek, vállalkozásoknak, túraszervezőknek, webáruházaknak, bizonyultak. Ami az olvasó számára bár furcsa, de mégis fontos érv lehet mellettük, (még mielőtt részletekbe bonyolódnék): az itt jelenlévőket nem azért mutatom be, mert kérték vagy fizettek érte, hanem azért mert nagyon pozitív tapasztalatot szereztem, szereztünk a velük való kapcsolatok alkalmával. Erről bővebben az ajánlóban alább.

Tordai-hasadék

Úton a Tordai-hasadék felé

Mintha mellettem ülnél, utazz néhány perc alatt át erdélyi településeken, nézd meg milyenek az utak, az autópályák és végül kiszállás az autóból, gyalog tovább a hasadékban. Ha teheted egyszer nézd meg! Csodálatos hely minden évszakban.

Bihari panorámák

Erdélyi panoráma fotók, gömbpanoráma fotók, virtuális túrák.

Erdélyi képes metszetek

ARAD:

TOROCKÓ:

Virágos rétről térdig érő hóba Kék Magura csúcs

Virágzó rétről, nagy hóba, majd vissza a tavaszba. 13 km-es túra.
A Bihar egy ritkábban felkeresett csúcsát választottunk kirándulásunk célpontjául. Itthon Gyulán (március 22.-én) igen szép idő volt, nyáriasan meleg, 20 fok feletti hőmérsékletet ígértek a meteorológusok. A Bihari hegyekben is csak imitt-amott voltak felhők. Pádist elérve az autót le kellett tennünk az indulási pont előtt egy kilométerrel, mert jobbnak láttuk az úton felhalmozódott hó miatt ezt a távolságot is gyalog megtenni.

Nagyszalonta

Ha Gyuláról Sarkadon keresztül hajuk el az országot, az első romániai település Nagyszalonta. A kisvárosi hangulatot ezen a településen is fellelhetjük, ahol a köztereket és a középületek egy részét szépen felújították. Még akkor is, ha csak átutazunk Nagyszalontán, mindenképp meg fogjuk pillantani az Arany jános emlékmúzeumot, amely megtekintésén nem érdemes kihagyni. Itt a toronyba feljutva gyönyörű panoráma tárul elénk.

Néprajzi múzeum Kiskoh

Aurel Flutur és Lucretia egyszerű, de lelkes kiskohi gazdálkodó emberek, akik olyan értékes kulturális örökséget hagynak maguk után, amely egyike az ország legnagyobb néprajzi gyűjteményének és amely becsületére válik az azt befogadó helységnek és közösségnek.
A falut, melyet átszel a Cralasa patak, a festői belényesi medencében helyezkedik el, a Bihar-hegység lábánál.

Fogarasi-havasok Buteanu csúcs

Fogarasi-havasokA Fogarasi-havasokba egy napra nem érdemes elindulni. Nagyon messze van, bár jelenleg épül egy autópálya, de még csak 2x30 km szakasz van átadva, jelentősen nem rövidíti le az utazási időt, sőt talán kicsit bosszantó is lehet, amikor az útjelző táblák leterelnek róla. Azonban ez ne szegje kedvünket, a főutak Romániában kiválóak, magát a Fogarasi-havasokat jól meg lehet közelíteni. A Bilea-tó a havasok legnagyobb tengerszeme, melyhez az un. Traszfogarasi út vezet egészen 2000m magasságig. Meglehetősen kényelmes és érdekes feljutni egy ilyen látványosságig izomerő nélkül. Az utat még Ceausescu megalomán „tervei” miatt készítették. A hosszú szerpentin egy alagúton átvezetve szinte áthatol a hatalmas hegygerincen.

Máriaradna bazilika

GALÉRIA+3D Máriaradna (Radna) a Maros folyó jobb partja mellett terül el, Lippa város része, Aradtól kb. 30 km-re és 2 km-re a Solymosi vártól. Itt látható kéttornyú bazilika, mely jelentős zarándokhely, ahol magyarul rendszeresen tartanak Istentiszteletet. Az utóbbi években súlyos  állagromlás következett be, ami főként a bazilika külsején volt látható, azonban egy uniós pályázaton 2,5 milliárd forintból megindulhat az épület rendbetétele. Szerencsére a bazilika belseje gyönyörű állapotban van, érdemes ellátogatni ide.

János-kapu barlangja

Néhány évvel ezelőtt jártam utoljára ennél a barlangnál, mely felsőgirdától (Girda de Sus) nem messze található, az Aranyosfői jégbarlang fele vezető úton egy jól kitáblázott elágazásnál kell letérni. Azóta figyelemre méltó változások történtek. Komoly, rozsdamentes anyagból kiépítették az út és a barlang bejárata közötti részt, több szemétgyűjtő van kihelyezve a környéken.

Aranyosfői jégbarlang

VIDEÓVAL! A nyáron kicsit hűsölni vágyók néhány órás autózás után egy rövidke túrával megközelíthetik az aranyosfői jégbarlangot.  Belényes, Diófás, Aranyos települések érintésével Felsőgirdánál (Girda de Sus) kell letérni, a táblákkal is jelzett 1-2 km-es murvával szórt útszakasz után egy nagyon jól autózható, teljesen új, aszfaltozott rész következik egészen a barlanghoz vezető útig. A kicsit szűknek tűnő út mellett gyönyörű a kilátás.

Csodavár, Ponor rét

(VIDEÓ A GALÉRIA UTÁN) A csoda vár, ha ellátogatsz a Glavoj rét környékére. Ez a hely is rengeteg túraútvonal kiindulópontja. A rétre vezető utolsó útszakaszon az ember eszébe jut, milyen jó lenne egy terepjáró, de ha mar eddig elkocsikázott a határtól, nincs feladás. Távolnak látszik a civilizáció, sokan töltenek napokat sátrakban, de turistabuszok is „lecsorognak” ide.
 

Biharfüredtől a Kis-havasig

A csodaforrástól néhány száz méteres sziklás rész után, ami jelentősebb szintemelkedéssel bírt, egy erdőn keresztül vezetett az út. Itt néhol még a tél nyomai látszottak, kisebb nagyobb hófoltok tarkították az aljnövényzetet.
 

Gyalogtúra a Visszhangos kő 1658m-es csúcsára januárban

Mivel nem voltam még januárban túrázni, főleg nem 1000-1600m fölött, így kicsit komolyabb felkészülésre volt szükségem. Az úti célunk eredetileg az 1849m magas Nagy-Bihar csúcs lett volna, amit március 15.-én is sokan meg szoktak látogatni, a szabadságharcra emlékezvén. A Bihari-hegyekbe rendszeresen járok, de ez (és még sok más is) kimaradt eddig. (VIDEÓ A LAP ALJÁN)

Erdélyi bivalyok

A határhoz közeli hegyek lábához érkezve sokszor úgy érzem magam, ott vagyok, ahonnan bármerre indulok érdekes helyekre juthatok. Naiv turizmus melyet művelek, kitaposott és taposatlan ösvényeken, utakon járok-kelek, a hely s az ottaniak tiszteletével nézek előre, hagyom magam mögött a tájat. Olyan mint amikor azt érzi az ember, nincs rossz irány, ezért is -némi túlzással- mindegy merre indulsz.

Békás szoros

A Békás szoros és környéke egy hosszabb kirándulás tervezését igényli. Erre a vidékre érdemes két-három napot szánni. Távolsága Gyula várostól kb. 500 km, mely utat ha igyekszünk 8-10 óra alatt lehet megtenni. Az utak jók, egyre jobbak, azonban számolnunk kell olyan szakaszokkal, melyek javítás, felújítás (Drum in lucru) alatt vannak, ezért a tervezett menetidőt ezek nagyban befolyásolhatják.

A révi Zichy-barlang

Rév települést Körösrévként is említik. A Nagyvárad után kb. 50 km-re fekvő kis település határától indulva  2 km-es könnyű gyalogtúrával közelíthető meg a a Zichy cseppkő barlang, mely teljes hossza hozzávetőlegesen 1,5 km ebből 900m látogatható. (ezeket az adatokat a barlang előtt jegyet árusító helyen közölték velünk, más források ettől eltérő adatokat hoznak.)

Parajd és a parajdi sóbánya

Sóhát, geológiai rezervátum
Ez áll egy parajdi tájékoztató táblán: Az erélyi medencében található sórétegek, az évmilliók alatt rájuk ülepedett sórétegek alatt, a peremvidéken a felszínre kerültek (Paraj, Szováta, Désakna). Ezt a formát sódiapírnak, vagy sótömzsnek nevezzük.

Világosi várrom Világosi vár

Világos település Gyulától kb. 80 km-re található. A vár megközelítése - csak a megközelítése - nagyon egyszerű. Ha navigációs rendszert használunk és a magyar helységnevek nincsenek betáplálva, akkor Siria néven keressük Világost.

 

Solymosi vár

A várrom Arad megyében található, 220 méter magasságban épült, könnyen megközelíthető közúton, a Solymosi várromhoz vezető gyalogúthoz közel (50m) parkolási lehetőség van.

Ágya és környéke

A Kisjenőt Szalontával összekötő főútról letérve néhány km után elérjük a falut, mely már 1202-ben oklevélen szerepel  Adia néven. A főként magyarlakta településtől nem messze a Király erdőben egy kápolnát látogattunk meg.


 

Kolozsvár

Ki ne ismerné a Szép város Kolozsvár kezdetű Kálmán Imre - Maricza grófnő operett egyik dalát? Egyenlőre Kolozsvárról ez a néhány esti fotónk van, amit egy éjszakai átutazás alkalmával készítettünk.

Nagyvárad

Nagyvárad az egyik legközelebbi nagyváros a magyar határhoz, melyet a Sebes-Körös szel át. Hatalmas sétálóutcája teljes felújítás alatt áll, egy része már elkészült. Igen hamar és jó utakon juthatunk el ide.

Medvebarlang

A Medvebarlang  a Bihari hegységben található melyet a  különleges cseppkő-képződményiért és a benne feltárt  10 000 éves medve csontváz miatt érdemes meglátogatni. Tavasszal, nyáron és ősszel is nyitva áll. Bejutás csoportokban történik, a fotózni lehet bent, de külön díja van.A barlang környékén biztonságos, őrzött parkoló található, több étterem mellett.
 
 

Válogatás egy lelkes gyulai túracsapat erdélyi fotóiból

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy gyulai kis közösség, mely tagjai szívesen töltik idejüket a természetben, rendszeresen, kirándulnak. Hol keményebb, hol könnyebb túrákat szerveznek, kisebb-nagyobb létszámmal, de mindig elindulnak az előre kitűzött céljaik felé. Kedvüket a képek láttán az sem szegi, ha az idő borongós, esős. Persze kijutott nekik a szikrázó napsütésből is, a mezítlábas patakon átgázolásból, az este befejezett túrából, a fejlámpás barlangmenetből és rendszeresen visszatérnek egyik kedvenc kiránduló helyükre, Torockóra is. Szívesen látnak soraikban bárkit, akinek van egy kényelmes túracipője, a természetet valóban szereti és tiszteli, kedveli a csoportos, szervezett túrákat. A facebook oldalukon lehet hozzájuk csatlakozni, túrára jelentkezni, vagy egyszerűen csak olvasgatni, nézegetni a bejegyzéseiket, melyek a kalandjaikról szólnak. Az alábbi fotókat tagjaik készítették egy-egy túra alkalmával.

Ajánlat