gyula fotó

Erdélyi medvék és egy szlovéniai konferencia

Juhász Erika

Erdélyi barangolások során gyakran találkozhatunk a barna medve által hátrahagyott életnyomokkal, melyek elsősorban a feltúrt hangyaboly, a kiásott rágcsáló- illetve darázsfészek, az ürülék, a kéreghántás a fenyőfákon, továbbá a lábnyom. Az állati eredetű táplálék (kisemlősök, nagyobb zsákmányállatok, rovarok) mellett a faj nagy mennyiségben fogyaszt különböző növényi részeket is.

A medve étrendjében tavasszal a különböző lágyszárúak, nyár végén és ősszel a gyümölcsök, termények és makkok bírnak kiemelt jelentőséggel. Ősszel számos medve keresi fel a jó gyümölcs- és makktermő, dombvidéki területeket, hogy ott jelentős mennyiségű, könnyen megszerezhető táplálékhoz jusson. Két romániai magyar biológussal együtt kifejezetten ezt a kérdéskört, a faj növényi táplálékösszetételét vizsgáltuk az október végi-november eleji időszakban. Eredményeink szerint a medvék legfontosabb növényi tápláléka ebben a szezonban a vadkörte, a tölgy- és bükkmakk, a szilva, az alma, a dió és a zöld (főként lágyszárú) növényi részek.
PhD témám nem a nagyragadozókról szól. A medvékkel kapcsolatban eddig csupán rövidebb időtartamú terepi felmérésekbe nyílt lehetőségem bekapcsolódni. Egy a közelmúltban, Szlovéniában megrendezett konferencia  – a “Life with bears – 26th International Conference on Bear Research and Management” – kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy számos jeles medvekutató előadását hallgathassam meg. A konferencia főbb témái a következők voltak: medve-ember interakciók, medvék és a társadalom, a medvék viselkedése és ökológiája, valamint a genetika és molekuláris biológia alkalmazási lehetőségei a medvekutatásban. A rendezvényre elsősorban tanulási célzattal érkeztem, de korábbi vizsgálataink eredményét is bemutattam egy poszter formájában.
A konferencia idején az önfenntartás költségeit a Campus Mundi program finanszírozta. A CM rövid tanulmányút pályázatának benyújtására magyarországi felsőoktatásban résztvevő hallgatók jogosultak. A támogatással a hallgatók legalább 2, legfeljebb 30 napos, tanulmányaikhoz kötődő külföldi programokon vehetnek részt.
A konferencia kivonatfüzete itt érhető el:
https://lifewithbears.eu/wp-content/uploads/2018/09/LIFE-WITH-BEARS_Book-of-abstracts_A4_web.pdf


Tájkép fáslegelővel Dédabisztra közelében - Fotó:Juhász Erika

Fiatal medve egy Marosvécs melletti erdőben - Fotó:Juhász Erika


A medve életnyomai (ábra egy korábbi poszterünkről)
a) feltúrt hangyaboly, b) kiásott rágcsálófészek, c) kiásott darázsfészek d) rendszeres fekvőhely


Poszterprezentáció a konferencián

Ljubljana belvárosa

Ajánlat