gyula fotó

Fesztiválok rendezvények

Sonka és kolbászfesztivál Gyula város

Sódarmustra Gyula 2017. március 31-április 02.

Az egyik legfiatalabb gyulai rendezvény. 2010. tavaszán volt az első Gyulai Kolbász- és Sódar Mustrát. A háromnapos programnak a Gyulai vár melletti Almássy kastély ad otthont, ahol több országól érkeznek kiállítók, akik várják portékáikkal a vendégeket és versenyeztetik termékeiket a szakértő zsűri előtt. Egész napos kóstolások, koncertek és prograok várják a vendégeket.

Jazzfesztivál Gyula város

 XXv. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

Gyula a jazz zene kedvelők figyelmének központjába kerül minden év nyarán a Gyulai vár udvarán megrendezésre kerülő Jazzfesztivál alkalmával. 2017-ben XXVI. alkalommal rendezik meg az eseményt, melyen mint eddig is ismert kiváló magyar és viághírű külföldi előadók is játsznak majd. Időpont: 2017. július 22. Gyulai Várszínház - tószínpad. 

Blues Fesztivál Gyula

Jó idő esetén a Gyulai Blues Fesztivált is a várudvarban rendezik, mint ahogyan az ugyan ezen a hétvégén tartandó Jazzfesztivált. Idén kilencedik alkalommal nyílik lehetőség a Blues zene kedvelőinek a Gyulai vár falai közt élvezni a nagyszerű muzsikusok előadását.

 

Shakespeare Fesztivál Gyula

A teljes út – új filmeken a shakespeare-i életmű

Ön is megnézheti Shakespeare összes színdarabját a XII. nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, Gyulán

A Gyulai Várszínház nyári Összművészeti Fesztiváljának keretében William Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából a legjobb magyar Shakespeare előadások mellett lengyel, angol, ausztrál, japán, olasz, szlovák produkciókat láthatnak a Gyulára látogatók. A fesztivál egyik legérdekesebb programja a vár körüli sétányon látható majd: a londoni Globe Színház az évforduló alkalmából 10 perces rövidfilmeket készíttetett A teljes út címmel. A filmeket a gyulai közönség magyar felirattal nézheti meg a fesztivál ideje alatt az esti előadások előtt. 37 Shakespeare-színdarab 37 rövidfilmen keresztül, 37 szemszögből,  világhírű színészekkel, amelyeket az alkotók az „eredeti” helyszíneken forgattak le, például Veronában, a helsingör-i sziklákon, az egyiptomi piramisoknál vagy a londoni Tower-nél.

Részletek: www.shakespearefesztival.hu

Virágok fesztiválja Gyula

Május  14. szombat
Helyszín: belváros-Világóra-Harruckern tér

10:00 Ízek, illatok utcája gyulai gasztronómiai és kézműves termékek bemutatója, vására

Lévai Ildikó Viharsarki Lekvárium - Gyurovszki Erika méz - Újhelyi Péterné bioméz - Dinya Imre  kolbász- és sonka - Tóth B. István édesség - Kéknefelejcs Cukrászda hagyományos sütésű  sütemény (rétes, pogácsa…) - Gyulakonyha Kft. - Gyulai Pálinka Manufaktúra - Édentó  Szeszfőzde Bt. - Szabados  István gyümölcs- és virágdekoráció - Hagymási Ferenc kürtöskalács - Opra Zsolt török mogyoró - Simon Margó kecske- és tehénsajt - Oroszné  Ilona Alakor biosör - Balogh Ferencné, Lovas Gabriella mézeskalács - Csobán Roland chilis

Minden Magyarok Nemzetközi Néptánc fesztiválja

2016-ban XXII. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld legnagyobb nemzetközi néptánc fesztiválját. Európa számos országából jönnek fellépők, akik felejthetetlenné teszik ezt a hétvégét mindeki számára. A város ilyenkor nem csak turistákkal, sok sok színes, a világ minden tájáról érkező fellépőkkel is tele van. A Gyulai vár melletti tószínpadon estébe nyúló előadásokat tartanak ilyenkor.

Pálinkafesztivál Gyula

Pálinkafesztivál Gyula város 2017 RÉSZLETES PROGRAM LENT
Lovagrendek felvonulása Százéves Cukrászdától a Várkertbe
A Magyar Pálinka Lovagrend Avatási szertartása (Várudvar)
Szent Vince Borrend Békés Megyei Székének avatási szertartása (Várudvar)
  Pálinka, Gyümölcs – és Borpárlat Világ Kupa (Gyula-Budapest) (Gyula, Budapest) eredményhirdetése (Várudvar)

Ha valakitől megkérdezik, milyen rendezvényeknek ad otthont Gyula város, és melyek azok amelyek a legnagyobb vonzerővel rendelkeznek, minden bizonnyal a Pálinkafesztivál szerepelni fog a felsorolásban. De vajon tudják-e, akik említik ennek a fesztiválnak a nevét, hogy mennyi verseny, megmérettetés történik ekkor a Gyulai vár körül a várkerben és magában a várban is? És vajon van-e valakí a szervezőkön kívül, aki e nagyszerű hétvégi gyulai rendezvény nevét egy levegővétellel el tudja-e mondani? Mert ekkor megrendezésre kerül:

Gasztronómiai verseny, bemutató és kiállítás Gyulán

A gyulai mézeskalács fesztivál hétvégéjén rendezik meg a Göndöcs Benedek szakiskolában az év egyik legnagyobb gasztronómiai kiállítását és versenyét. Bár az esemény nagyon közel van a karácsonyhoz, mégis alkalmat ad akár műkedvelő, vagy profibb háziasszonyoknak arra, hogy a fantasztikus ételkülönlegességek, mézeskalács költemények és az ünnepekhez is kapcsolódó gyönyörű asztaldíszítésekből ötleteket merítsen. Itt találkozhatnak mesterszakácsokkal, talán még szakács „olimpikonok” is jelen lesznek. Ha Gyula, akkor mézeskalácsfesztivál és gasztroélmények. Ne hagyja ki!

Két évente Erkel Diákünnepek Gyulán

Hosszú éveken, évtizedeken keresztül két évente tartják  Gyulán az ország egyik legnagyobb, középiskolásoknak, középiskolásokról szóló rendezvényt, az EDÜ-t
 

 

 

 

Körösvölgyi Sokadalom Gyula város

Körös-völgyi sokadalom 2016.0701,02,03. Gyula. A háromnapos népművészeti fesztiválon és kézműves vásáron a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéit ismerhetik meg a bemutatókon, gálaműsorok keretében. Lesznek gyermekprogramok, a felnőtteknek főzőversenyek, vásári komédia és sok más népi vigasság.

 

Gyula félmaraton és váltófutás

VI. Várfürdő félmaraton és váltófutás 2014. május 3.

Vi. alkalommal rendezték meg Gyulán a félmaratont és váltófutást, mely nevezési díjai sérült gyermekek javára lesznek átutalva. A versenyen 7 km-es egyéni, 21 km-es egyéni és 3x7km-es váltófutásra  lehetett nevezni. Pénteken a verseny előtti napon egészen este nyolc óráig tartott a regisztráció, mely másnap reggel folytatódott.

 

 

Méz és mézeskalács fesztivál

Mézeskalács fesztivál Gyula 2014

2015. december 11.12.13.-án rendezik meg az VII. Gyulai méz és mézeskalács fesztivált. Az egyre nagyobb rendezvény immáron nemzetközivé vált. A fotógalériában a korábbi évek benevezett cukrász és egyéb gasztronómiai csodáit láthatják.

 

 

 

Végvári Napok Gyula

Gyulai Végvári Napok 2016. július 2–31.

Gyula fénykorát a Hunyadiak korában élte. Mátyás király tette meg városunkat Békés megye székhelyévé, az uradalmat pedig fiának, Corvin Jánosnak adományozta.
A Hunyadi család tagjai több fényes győzelmet arattak a török hadak felett.
Gyula a XVI. század közepére a török hódítás kiterjedése miatt a magyar végvári rendszer három legjelentősebb végvárának egyikévé vált, s ezzel a török–magyar harcok állandó színterévé lett.


Gyula nem csak jelképesen tekinthető Európa védőoszlopának, mert falai között szinte egész Közép-Európa fiai képviseltették magukat.
Egyetlen magyar végvár sem volt képes feltartóztatni a török sereget ilyen hosszú ideig, mint Gyula.
A vár elestét követően 129 évig török közigazgatási egység központjaként működött.

A rendezvény leírása:
A három nap során életre kel a középkori Gyula hangulata. Megismerhetjük a végvári vitézek életét, csatajeleneteken keresztül megelevenedik előttünk a kor harci szelleme. A gyulai várba látogatók megismerhetik a várnak és környékének történetét, hősies védőik legendáit. A rendezvényt színesítik a középkori hagyományőrző egyesületek, hagyományőrségek korhű bemutatói. Esténként a hazai könnyűzenei élet kiválóságai várják az érdeklődőket.

 

Gyulai Végvári Napok 2016

Részletes program
 

2016. július 29. péntek

Programok a Gyulai Várban

16:00 óra Magyarország 1566 –ban. - Dr. Hóvári János (Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság elnöke) előadása

Helyszín: Lovagterem


Programok a belvárosban

16:00 órától Hírverés – Baross Imre Artistaképző Intézet tanulóival.

17:00 óra Harcosok Táncosainak előadása

Helyszín: Világóra


Programok a várkertben

18:00 óra Emléktábla avatás Kerecsényi László és a várvédő hősök emlékére

19:30 óra Felvonulás a történelmi városrészben.

Útvonal: Várkert – Harruckern –tér, Világóra - Kossuth – tér – Világóra – Harruckern –tér – Várkert.

Hagyományőrök díszsortüze a Harruckern-téren és a Dürer-oszlopnál

20:45 óra A Gyulai Végvári Napok megnyitója

21:30 óra Hooligans 20 éves jubileumi koncert

Helyszín: színpad

23.00 óra Harcosok Táncosainak tűzzsonglőr előadása

Közreműködik: Szelindek Régi - Világzene Forgatag

Helyszín: színpad előtti terület

23.45 óra Bisztrobaleset Band koncertje látványos showelemekkel

Gyula agility

Az agility egy csodálatos kutyás ügyességi sport,ahol a gazdának a kutyájával együtt ez egy adott időn belül teljesítenie kell egy akadályokkal berendezett pályát. Az agility eredete az 1970-es évekre vezethető vissza.
Gyula város rendszeresen rendez agility versenyeket.

 

Békés Megyei Szimfónikusok nagykoncertjei

Bár - mint az nevükből kitűnik- a zenekar Békés megyében élő muzsikusokból áll, ám az együttes tagjai között szép számmal vannak gyulaiak is. És hogy miért kaptak helyet itt a gyulai nagyrendezvények között? Olyan és akkora nagyszabású koncerteket adnak rendszeresen, melyek kiemelt nagy turisztikai vonzerővel is bírnak és Békés megye határain túlról is szép számmal érkeznek zenekedvelők.

Tereprali Gyula város

Az utóbbi évek egyre nagyobb éredeklődését felkeltő nagy technikai sportrendezvényei a Gyula tereprali futamok. 2011-ben az eddigi PROHUN versenyek után az UNIQA Terep-rallye Országos Bajnokság Gyulai Várfürdő Kupa kerül megrendezésre. Hasonlló helyszíneken, futamokon versenyeznek majd az ideérkezők.
 

Várkerti Vigasságok Szürkemarha, Mangalica Fesztivál Gyula város

A Gyulai nyár több nagyrendezvényt tartogat a vendégeknek. Minden évben megrendezik a Várkerti Vigasságokat, amikor megtelik a várkert vásározókkal, a vár előtt koncertek, programok várják az érdeklődőket. 2011.-ben főzöversenyre nevezhetnek be.
2011-es program időpontja: 2011. június 24-26.

 

Ajánlat