gyula fotó

Százéves cukrászda Gyula

A Százéves Cukrászda mint ahogyan a nevéből is kitűnik két emberöltővel ezelőtt is már működő cukrászműhely volt Gyulán. A belvárosi katolikus nagytemplom tőszomszédságában található épülete, mely patinás berendezési tárgyai és eredeti bútorzatai miatt is vonzza a turistákat. A cukrászdában nagy a kínálat süteményekből, fagylaltokból, de a híres gyulai kézműves cukrászda remekeit is megvásárolhatják a betérőt. Csodálatos bonbonok csábítanak mindenkit, melyek akár kedves ajándékok is lehetnek szeretteinknek.

Panoráma fotó:

A cukrászdában olvasható története:

"Az Erkel tér 1.sz. Ház a Dél-Alföld legrégebbi emeletes városi polgárháza. A Városi Tanács építtette az 1801-es tűzvész után. (Az 1800-as évek elején is működött itt cukrászda, aminek reprezentatív voltára utal a feltárt díszítőfestés, a mennyezeti képek és a sarokterem szibillája.
A klasszicista-bideremeyer cukrászda berendezés a négy legrégebbi közül való hazánkban, amit Salis András cukrászmester készíttetett 1840-ben, amikor letelepedett a városban. Az ő korából való a sarokterem pohárszéksora, pultja, a a falba süllyesztett vitrin és egy biedermeyer asztal, valamint a cukorkás üvegek, az edényzet és a cukrászműhely felszerelésének jelentős része.
Salis 1841-ben feleségül vette Reinhardt jános német gyulai cipész lányát, akinek rokona, Reinhardt József 1854-ben átvette az üzletet.
Az ő idejéből való a hónapos falióra, a thonet berendezés, és a sarokterem mai díszítőfestése. Továbbfejlesztette az edényzetet és a műhelyt, neve öregbítette a cukrászda hírnevét. Halála után 1900-ig az özvegy vezette a cukrászdát. 1900-tól 1907-ig a korábbi segédé, Balaskó Béláé volt a cukrászda, akinek volt segédje, Lázár János 1907-től 1924-ig vezette az üzletet, majd halála után özvegy Lázár Jánosné 1924-től 1949-ig volt cukrász. Jánosi Imre 1929-től 1949-ig segédként dolgozott, 1949-től 1984-ig volt a cukrászda és a berendezés tulajdonosa.
1984-1986 között a Gyula és Vidéke ÁFÉSZ segítségével helyreállították és kibővítették a cukrászdát. A helyreállítást, valamint a fagylaltozó és a tálaló berendezéseit Bugár-Mészáros Károly gyűjtötte.
A bútorokat Ecsedi Tibor és munkatársai restaurálták. A díszítőfestéseket Weitzl Antal és munkatársai tárták fel és állították helyre. A tálaló és a fagylaltozó bútorait az Intarzia GMK készítette. Az építészeti helyreállítás kivitelezője a Gyulai Kertészeti és Városgazdálkodási Vállalat volt. A cégéreket Stremeny Géza, a homlokzati feliratokat Péter Ágnes és Gáti Gábor készítette. A helyreállításnak a fentieken kívül még sok-sok résztvevője volt."
 

Ajánlat