gyula fotó

2011 februári, márciusi programok a Gyulai Várszínházban

Márciusi programok a várszínházba, kattintson a képre!

 

Farsang havában a Gyulai Várszínházban is jó néhány szórakoztató programmal várják az érdeklődőket. Egész hónapban megtekinthető az a képzőművészeti kiállítás, amely Kucsera András festőművész munkáiból ad egy válogatást Fényhíd címmel. A Zsámbékon alkotó művész Gyulán kiállított képei között lírai és absztrakt festmények mellett megtalálható egy sorozat, amelyet Pilinszky János verseihez készített. B.S.


Február 3. 19:00 óra  -  A Stand up comedy sztárja Gyulán

Felméri Péter humorista estje

Az erdélyi góbé humor legjelesebb képviselője, a 2006-os Erdélyi Humorfesztivál győztese
Belépőjegy: 1500 Ft

Február 3-án este a Stand up comedy sztárjai sorozatban most egy olyan humorista lesz a vendég, aki új színt hozott a magyar humor történetébe. Felméri Péter Erdélyből érkezett, magával hozva az ottani góbé, csavaros eszű humor értékeit. 2006-ban megnyerte az Erdélyi Humorfesztivált, azóta Magyarországon is gyakran szerepel és különböző tv csatornákon, az MR1 rádiókabaréjában és a Dumaszínházban, amelynek maga is tagja. Eredeti foglalkozása informatikus, talán innen is eredeztethetőek különleges poénjai. Kedveli az abszurd humort, amelyből Gyulán is átnyújt egy csokrot a műfaj kedvelőinek. B.S


Február 7.  19:00 óra  -  Erdélyi muzsikusportré és koncert, táncház

A szívben még megvan
Halmos Béla és Szomjas György filmje
Zerkula János gyimesközéploki prímásról – utána
Halmos Béla és a Téglás zenekar koncertje, táncház
Belépőjegy: 1200 Ft, diákjegy: 600 Ft

Február 7-én a magyar népzenéé lesz a főszerep. Az est házigazdája a gyulai kötődésű kiváló zenész, a táncház mozgalom egyik elindítója Halmos Béla lesz. Ő amellett, hogy muzsikál, tudományos munkát is folytat a magyar népzene gyűjtésével. Ennek keretében több filmet is forgatott híres zenészekről főleg Erdélyben, amelynek elkészítésében Szomjas György filmrendező volt az alkotótársa. Most Gyulán a legismertebb gyimesi hegedűsről készített filmjüket vetíti le. A szívben még megvan című dokumentumfilm Zerkula Jánost mutatja be, aki Gyimesközéplokon élt. A népzenében sokan őt tartják a legjelentősebb magyar prímásnak, akinek játéka nagyon sok zenészre volt nagy hatással. Az 50 perces film után élőben folytatódik a műsor, Halmos Béla vendég szólistaként a nagyszerű gyulai együttessel, a Téglás zenekarral fog zenélni. A koncerten a különböző erdélyi zenék mellett kiemelt helyet kap a gyimesi csángó zene is, megidézve Zerkula János szellemét is. A koncertet táncház követi, ahol mindenki kipróbálhatja tánctudását. B.S.


február 15.   19:00 óra  -  Ahogy a súgólyukból láttam…

Mesék a súgólyukból
Tarr Mari súgó mesél a XX sz. legnagyobb magyar színészeiről (Latinovits, Ruttkai, Páger, Mensáros, Darvas, Márkus, Tolnay…)
Közreműködik: Dunai Tamás – vers, klarinét, szakszofon
Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 750 Ft


Február 15-én egy különleges színházi estre kerül sor, ahol a színházi súgó főszereplővé lép elő. Ezt a speciális színházi szakmát, a súgást sokan művelik magas színvonalon a magyar teátrumokban. Egyik legkiválóbb súgó Tarr Mária, aki a Madách Színházban évtizedeket töltött el a súgólyukban vagy a színpad mellett, a függöny takarásában. Mivel a súgó az egész próbafolyamatot végig követi, és az összes előadáson is részt vesz, mondhatni a színész legfontosabb támasza, s talán ő tud legtöbbet az előadásról, a színészekről, a bakikról, a csínytevésekről. Ő egy kicsit pedagógus, egy kicsit pszichológus, aki sokszor a színésszel nagyon szoros lelki kapcsolatba kerül. Tarr Mária a Mesék a súgólyukból előadáson a XX. század legjelentősebb színészeiről mesél el olyan történeteket, amelyeket csak ő tudhat. Hallunk az est folyamán többek között a már eltávozott óriásokról Latinovits Zoltánról, Ruttkai Éváról, Páger Antalról, Mensáros Lászlóról, Darvas Ivánról, Márkus Lászlóról, Tolnay Kláriról és maiakról. Az est másik szereplője a népszerű színész Dunai Tamás, aki nem csak szöveget fog mondani, hanem mivel kiváló zenész is, szakszofonon és klarinéton is játszik. B.S.


február 23. 19:00 óra  -   Minden az ágyban kezdődik…egy házasság története


Jan de Hartog: CSALÁDI ÁGY – vígjáték
Szereplők: Gregor Bernadett, Görög László
Rendező: Pozsgai Zsolt
A Komédium Színház előadása
Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

Február 23-án egy nagyszerű vígjátéknak tapsolhatnak a színházbarátok. Jan de Hartog darabjának Családi ágy a címe, amely egy házasság történetét meséli el, hiszen minden a családi ágyban kezdődik. A darab főszereplői a két kiváló színész Gregor Bernadett és Görög László. A kétrészes előadásban egy házasság hat élethelyzetét megnézve végigkövethetjük húsz év történéseit, amelyben egy közös van, a családi ágy. A nászéjszaka, a szülés, a féltékenység, az önvád, a hűség, a hűtlenség egymást követi a kapcsolatban, amelyet kacagtató módon mutat be a darab, de úgy, hogy végig emberi, szerethető mindkét főszereplő. A Komédium Színház előadását Pozsgai Zsolt rendezte.     
B.S.


 

 

 

 


 

Ajánlat