gyula fotó

Beérkezett az első pálinka versenyminta Gyula város

Melyik lesz az ország legjobb pálinkája, Nemzeti Kincse 2011-ben?

2011. január 10-én hétfőn beérkeztek az első versenypálinkák Gyulára a XIX. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyre.


(A versennyel párhuzamosan hirdette meg a kiíró és főszervező Lovász rendezvényszervező Kft a III. Kizárólag Pálinka és Gyümölcspárlat Alapú Italok, Likőrök Nemzetközi Versenyét is.)

Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula

Lovász Sándor ötletgazda, főszervező az idei verseny indításáról a következőket mondta:

A magyar nyelvű felhívás mellett napokon belül több nyelven (angol, német, olasz, román, szerb, szlovén, szlovák, horvát) is olvasható lesz a versenykiírás. A versenyszabályzatot angol nyelven is közzétesszük.    

A tavalyi Magyar Országos Pálinka Versenyre 9 országból (Magyarország, Románia /Erdély/, Szlovákia /Felvidék/, Szlovénia, Ukrajna /Kárpátalja/, Örményország, Szerbia /Vajdaság/, sőt Ausztrália és Kína) 859 gyümölcspárlat érkezett.

Az első beérkezett mintákat Olasz Krisztina bérfőzető magánszemély Nagykőrösről hozta el Gyulára. 3 féle pálinkával érkezett, kajszival, cseresznyével és szilvával.
 Néhány perccel utána bekopogott az első gyulai versenyző is Ifj. Török Mihály személyében, aki 2 félével nevezett. Nem is akár mivel, hiszen az ostorfa (celtis) párlata valódi kuriózum, de a boróka sem mindennapi készítmény.

Olasz Krisztina (tel: 20/562-71-97) először indul a Magyar Pálinka Versenyen. A következőket mondta:
- „10 éve foglalkozom gyümölcsterjesztéssel és kifőzéssel egyaránt. Integrált környezet kímélő technikával állítjuk elő a termékeinket. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv integrált ültetvény célprogramjában veszek részt. A Duna-Tisza közéről származik a gyümölcs, Nagykőrösről, ahol mint ismeretes egyedülálló klímával, talajjal rendelkezik ez a terület. A napsütéses órák száma itt a legmagasabb. A párlat a nyársapáti Piros Alma Kkt-nál lett kifőzetve. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi alapanyag előállításra, kézzel szedett, I. osztályú gyümölcsökkel. Megfelelő minőségi cefrekezelésre szintén nagy hangsúlyt fektetünk. Remélem, hogy a Magyar EU Elnökség alatt a pálinkát, mint nemzeti terméket el fogják ismerni. Bízom benne, hogy a versenyen jól fogunk szerepelni és az április 16-ai eredményhirdetésen itt lesznek az uniós diplomaták is, mivel én is szívesen megkóstoltatnám néhányukat a saját pálinkámmal.„

Ifj. Török Mihály (tel:30/217-70-31) már tavaly is indult, ráadásul kiemelkedő sikerrel. 2010-ben 1 arany, 1 ezüst és 1 bronzérmet kapott.

A verseny tétje óriási, hiszen Magyarország legjobb pálinkája megőrzendő nemzeti kincsként kerül be a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főbejáratánál felállított pálinkás vitrinbe, immáron hatodikként a 2006. évi (Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. - Szeder pálinka), a 2007. évi (Bolyhos és Fia Bt. - Cigánymeggy pálinka), a 2008. évi (Szicsek Pálinkafőzde Kft.- Ágyas Körte pálinka) és a 2009. évi (Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde - Prekop Gönci Barack pálinka), a 2010. évi (Brill Pálinkaház Kft –Irsai Olivér szőlőpálinkája) ország győztes pálinka mellé.

A tavalyi versenyhez képest jelentős változás, hogy a jogszabály lehetővé teszi az alanyi jogú párlatkészítést. Így idén a hagyományosan bérfőzető magánszemélyek mellett ők is indulhatnak a versenyen, amennyiben eleget tesznek a 33/2010. (XI. 25.) rendeletben foglaltaknak.
A verseny főszervezője szúrópróba szerűen idén is ellenőrizni fogja a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkáknál, hogy a polcokra ugyan az a termék került-e fel, mint amit elindítottak a versenyen. 

A verseny legfontosabb időpontjai:

Nevezési határidő: 2011. március 13. 2400
Az érzékszervi szakmai zsűrizés időpontja: 2010. március 28., 29., 30. tartaléknap 31. /A zsűrizés nyilvános, minden érdeklődőt tisztelettel várunk Gyulára. Nagyon jó lenne, ha minél többen a saját szemükkel győződnének meg arról, hogyan dolgozik 50 ember 3-4 napig a pálinkák és gyümölcspárlatok pontozásán./
Az ünnepélyes eredményhirdetés időpontja: 2011. április 16. /Helyszín: Gyula, Vár udvar, eső esetén Fesztivál sátor színpad./


A Magyar Országos Pálinka Versenyen 2002-ben adtuk ki először az Ország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája és az Ország Legjobb Bérfőzött Pálinkája díjakat. A verseny fővédnöke Dr. Habsburg György, a Magyar Köztársaság nagykövete az Európai Unióban.

A Kereskedelmi pálinkák kategória védnöke azóta a mindenkori pénzügyminiszter [Varga Mihály (2001. január 1 - 2002. május 26.), László Csaba (2002. május 27 - 2004. február 15.), Draskovics Tibor (2004. február 16 - 2005. április 24.), Veres János (2005. április 25 - 2009. április 14.), Oszkó Péter (2009. – 2010.), Dr. Matolcsy György 2010. júniustól- napjainkig)].

A Bérfőzött pálinkák kategória védnöke a mindenkori FVM miniszter [Vonza András (2001. március 26 – 2002. május 27.), Németh Imre (2002. május 27 – 2005. május 1.), Gráf József (2005. május 2 – 2010. május 29.), Fazekas Sándor (2010. júniustól – napjainkig)].

2009 óta a Közönségdíj fővédnöke a mindenkori önkormányzati miniszter [Dr. Gyenesei István (2008. május  15 - 2009. április 15.), Varga Zoltán (2009. 04. 16 -2010. május 29.), 2010.május 30-ától az önkormányzati miniszter].

A versenyen – amennyiben a versenyszabályzatnak megfelelő mennyiségű pálinka nevezett egy adott kategóriában – az aranyérmes pálinkák közül kiválasztják a kategória győztes nagyarany vagy champion győztes termékeket is például: az ország legjobb vilmoskörte pálinkáját, vagy az ország legjobb málna vagy birsalma pálinkáját.
Ezek közül kerül ki az ország 2011. évi legjobb pálinkája, amelyet 2006 óta automatikusan az ország legjobb kereskedelmi pálinkája kap meg. 

2006 óta az Ország Legjobb Kereskedelmi Pálinkája egyben az Ország Legjobb Pálinkája.




Gyula, 2011. január 10.

Lovász Sándor
ötletgazda, főszervező

 

 

Ajánlat