gyula fotó

Lőkösháza, Bréda-kastély

gyulavaros.hu - Pénzes Sándor 2013. szeptember

Emlékezetes kirándulást tettünk egy hétvégén a lőkösházi Bréda-kastélyhoz, melyet olyan érzéssel közelítettük meg, mint amikor az ember valami meglepetésre számít, tudja, hogy kedves lesz neki az élmény, mégis izgatott várakozással teli pillanatokat él át. Ahogyan begördültünk a kapun magunk mögött hagyva a kastélyhoz vezető bekötő utat és megpillantottuk a parkot, az óriási fákat melyek közül előbukkant az újra szép időket élő épület, lenyűgözve éreztük magunkat, pedig akkor még nem is tudtuk, mi vár bennünket odabenn.


Érdemes egy sétát tenni a parkban, körbejárni a Lökösházi Béda-kastélyt, mintegy ráhangolódni és kicsit visszalépni a nem is oly távoli múltba mielőtt belépünk. A több éves kutatómunka, az éveken át tartó felkészülés, a korhű tárgyak beszerzése, elkészítése, a kiállítótermek felépítése, berendezése annyira jól sikerült, hogy ezen a helyen a lassú séta is gyorsnak tűnik, oly sok a látnivaló. Három szinten járható be az épület, szintenként más más tematika tárul elénk. Ebben a kastélyban egy kellemes nézelődés után a teraszon elfogyasztott sütemény mellett egy jó kávé és barátok társaságában töltött délután szép emlékével térhetünk haza. Ha estig maradunk, akkor egy felejthetetlen és -nem túlzok- lenyűgöző fényvetítésen vehetünk részt.
A személyzet előzékeny, elegáns, készséges és második. Igen a vendég után, mert a vendég itt tényleg az első!
A látottak arról győztek meg, hogy igen jó kezekbe került ez a műemlék, olyanok vették gondozásba, akik minden ízében és szegletében az utolsó ecsetvonásig jó gazda módjára, odaadással a kor tiszteletével újították fel amit mások és az enyészet megpróbáltak tönkre tenni.


Fotó:Pénzes Sándor galéria itt

6 db gömbpanoráma kép a Bréda-kastélyról

A kastélyról:
A kastélyt utolsó tulajdonosáról Bréda Viktorról nevezték el. A legjelentősebb átalakítások és felújításokat ő végeztette el az 1920-as évek elején. A kastélyt 1848-ban államosították, a tetőszerkezete később leégett, majd egy átalakítás után, laktanya, magtár, szárító, iroda és TSZ központ működött itt. A Szent Anna kápolnát 1965-ben lebontották, a sírban talált csontokat a község temetőjében helyezték el. Az idő múlásával az épület állapota romlásnak indult, amit tetézett az, hogy az emberek széjjel hordák, szinte mindent kiloptak belőle, a mozdítható dolgok eltűntek.
A kastély felújítását uniós pályázati pénzből 286 millió forintból készítették el, sok-sok emberi és anyagi ráfordítás mellett.

Gyulától kb. 30 km-re, autóval, busszal, de akár vonattal is könnyen megközelíthető a 2013. tavaszán átadott, gyönyörűen felújított Bréda-kastély. A lerombolt állapotokról készült képeket nézegetve inkább újra építésnek illendő nevezni.

Pénzes Sándor

Ajánlat